top of page

Fodervärd?

Vad är en fodervärd? Vem kan bli en fodervärd? Dogstr reder ut begreppen och har träffat Susanne Lindberg, en hundnörd som driver Rackarungarnas hundskola och har lång erfarenhet av att vara fodervärd.

Vem är du och vad är Rackarungarnas hundskola? Hur kom du på namnet?

Jag heter Susanne Lindberg och är en komplett hundnörd. När jag föddes fanns i hemmet tre rottweiler, tre schäfrar, tre grand danois och en cairn terrier. Mina föräldrar var uppfödare, drev hundpensionat, var instruktörer och domare. Som åtta-åring började jag träningstävla med min mammas rottweiler Lina. När jag var tio år fick jag min första egna hund – en schäfer som hette Senta. Sen har hundnörderiet fortsatt genom hela livet. Jag utbildade mig först till undersköterska och senare till journalist. Jag jobbade i 17 år på lokaltidningen Norran i Skellefteå, men kände att jag nog ändå ville hålla lite hundkurser också.

Det var ju så roligt. Och ska man hålla hundkurser så vill jag inte bara säga ”jag har hållit på med hundar hela livet” utan jag vill även ha på papper att jag är utbildad. Så jag gick en instruktörsutbildning genom min brukshundklubb. Sen började jag hålla några kurser 2014. Sedan dess har det också blivit flera andra instruktörsutbildningar inom Nose Work, balansboll, friskvård för hund plus att jag hela tiden ser till att tävla i olika grenar så jag är uppdaterad om regler, smarta träningssätt och liknande. Nu senast har jag även nappat på att bli fodersvärdskonsulent för Försvarsmakten som ska bli ett riktigt roligt och hedervärt uppdrag.

Mina kurser blev snabbt populära, faktiskt blev det större tryck än jag vågat hoppas, så jag insåg att jag har inte tid med både journalistjobb och hundskola. Så jag sa upp mig 2016 och har drivit hundskola på heltid sedan dess. Sedan ett par år tillbaka har jag också två instruktörer: Elin Hällberg och Titti Hedlund som hjälper mig att hålla kurser. Namnet Rackarungarnas Hundskola kom från att vi (jag och sambon Fredrik) på den tiden även hade ett hundspannsföretag på hobbynivå som hette Rascal Huskies. Rascal betyder Rackarunge och när jag skulle hitta ett namn på hundskolan så kände jag att det knöt ihop de båda verksamheterna och passade. Det är ju en del rackarungar med mycket energi som kommer på kurs och med rätt styrning och bra motiveringar blir riktigt fina vovvar.

hundar

Vad betyder fodervärd?

Att vara fodervärd för Försvarsmaktens hundar (så gott som alltid är det schäfer) är ett hedersuppdrag – på det viset att man gör en väldigt viktig och osjälvisk gärning. Man tar hand om en liten valp och ger den en trygg, bra grund med genomtänkt träning. När hunden blivit 1-1,5 år så tas den in till det så kallade Lämplighetstestet. Man vill se om den har rätt egenskaper för att bli tjänstehund inom polisen eller försvaret. Om den har det så blir fodervärden av med sin hund direkt efteråt. Då börjar utbildningen mot den nya riktiga jobbet. Om den inte klarar testet så kan man få frågan om man vill behålla hunden. Den kan annars omplaceras.

Vem kan bli fodervärd? Vem passar det för?

Det är bra om man har hundvana och känsla för hundträning. Men det är också mitt uppdrag som fodervärdskonsulent att hjälpa till så att fodervärden får det stöd den behöver i träningen av hunden. Så man behöver inte vara proffs. Viktigast är att man har tid och engagemang.

hundträning

Vad innebär det att vara fodervärd?

Det innebär en del arbete på obekväm arbetstid i början. Valpen ska ut och kissa på natten, den kanske också tuggar sönder saker, valpbråkas och bits och sånt. Det innebär mycket hundträning, delta på träffarna med fodervärdskonsulenten och liknande. Det är ett roligt uppdrag. Ansvarsfullt. Viktigt. Givande. Och om hunden klarar testet så blir ofta fodervärden både oerhört stolt och ledsen. Samtidigt.

Vem har ansvaret för hunden? Som exempelvis kostnader?

Hunden är försvarsmaktens. Som fodervärd skriver man på ett kontrakt där man lovar att sköta om och träna den fram till testet. Man får fri hundmat som skickas, man får grundutrustning som koppel, fäll, klotång, halsband, matskålar och liknande. Man får 250 kr/månad i ersättning, samt ersättning för resor i samband med hämtning av valp, valpträffar och liknande. Fodervärden har fri veterinärvård samt läkemedel. Man får stöd av konsulenten under fodervärdstiden. Om ni vill läsa mer om att bli fodervärd, klicka in här!

militärhund

Vad har du lärt dig av din hund/hundar?

Åh, massor. För varje hund jag har lär jag mig något nytt. Alltid är det nya hundar på kurs som lär mig något nytt. Ibland en liten detalj som sammanfogas till tidigare erfarenheter, ibland något större.

Jag är ju född på 70-talet då man ofta tränade sin hund med korrigeringar. Man riggade gärna så att hunden gjorde fel så att man kunde korrigera den och visa att det var fel. Till slut kunde hunden ibland räkna ut vad som var det önskvärda, det rätta. Genom åren har ju tack och lov det där tänket förändras. Numera tränar många på ett sätt där man inledningsvis underlättar för hunden att göra rätt så man kan belöna det och förstärka det.

Allt eftersom tas hjälper bort och snart har hunden lärt sig det önskvärda. Det ska absolut vara grundtänket i all hundträning. Hunden ska höra ”bra” massvis med gånger. Och belönas. Men man får inte ”curla ihjäl” hunden. Det måste fortfarande finnas gränser och stopp. Att man även lär hunden nej. Det kan rädda liv. Det har räddat liv för mig flera gånger. ”Nej – spring inte ut på den tunna isen” är bara ETT exempel.

glad hund

Vad är det bästa med att ha hund?

Samarbetet. Kontakten. Känslan när man märker att man har lyckats vara en bra lärare och lära hunden något riktigt bra. Ex vis lyckats få en hund som tidigare var bråkig och stökig vid hundmöten att gå förbi med fokus på sin förare istället. Sånt är så härligt att se. Och uppleva.

Var kan vi följa dig?

Rackarungarnas hundskola finns på Facebook och Instagram. Plus YouTube, en ny film läggs upp varje fredag. Hjälp mig nå målet med 10 000 prenumeranter ...!! Jag har även en hemsida som inte uppdateras jätteofta men där kan man få grundläggande info: rackarungarnashundskola.com. Vill man gå kurs men bor långt från Skellefteå så har jag även många bra webbkurser: susanne-lindberg.mykajabi.com.

Varmt välkommen!

Susanne och hundarna

Susanne med tre av hennes fyra hundar; Hagel, Gizmo och Skott.

Dogstr är precis som hunden själv, vi är nyfikna och öppna. Därför nosar vi upp och intervjuar intressanta profiler i hundvärlden. Senast intervjuade vi Petgood som erbjuder insektsbaserad hundmat. Vad äter ni? Diskutera i vårt forum!

Stay Pawsome!

2 views0 comments

Comments


bottom of page